Koja

Kirjaudu sisään »

KoRK:n fuksijäynä 1997

huhtikuu, 1997

Oli kevät 1997 ja KoRK:n fuksit miettivät kuumeisesti omaa jäynäänsä. Tuona aikana pinnalle oli noussut geenimanipuloidut tuotteet eikä kenellekään ollut tarkkaa tietoa, että onko suomalaisissa tuotteissa niitä ja ovatko ne vaarallisia, joten KoRK:n fuksit alkoivat rakentaa jäynää tämän asian ympärille.

KoRK:n fuksit lainasivat pakettiauton ja he aloittivat jäynän tekemisen rakentamalla tutkimuslaboratorion. Fuksit teettivät asuntovaunun kylkiin hienot italialaiset tarrat ja itse laboratoriossa oli kaikenlaisia vempaimia aina pipeteistä laserlaitteisiin asti. Ideana oli tutkia ihmisten sylkinäytteitä laboratoriossa ja selvittää onko ihminen syönyt geenimanipuloitua ruokaa.

Jäynä toimi siten, että ihmisiltä otettiin sylkinäyte ja heiltä kysyttiin lomakkeella kaikenlaisia asioita. Alussa kysymykset olivat järkeviä, mutta ne muuttuivat lopussa järjettömiksi. Kun kysely oli ohi, niin lomake laitettiin fuksien rakentamaan ”lukulaitteeseen”, jossa se yhdessä sylkinäytteen kanssa piirsi erilaisia kuvaajia ja muuta materiaalia tulkintaa varten. Huttunen kertoo, että erityisen hauskaa jäynässä oli se, että killan aktiivinen italialainen vaihto-opiskelija esitti jäynässä italialaista tohtoria, joka kohensi jäynän uskottavuutta. Seuraavaksi suomalainen, italiaa osaamaton henkilö tulkkasi italialaisen tohtorin sylkinäytteiden analyysejä jäynättäville. Vasta jälkikäteen selvisi, että tohtori oli puhunut muun muassa naisten rintavarustuksesta ja muista vastaavanlaisista asioista, mutta ilmeisesti kukaan jäynättävistä ei osannut italiaa.

Jäynä voitti vuoden 1997 fuksijäynäkilpailun. Tähän saattoi auttaa se, että KoRK:n fuksit saivat jäynänsä kymmenen uutisten loppukevennykseksi. He olivat yksinkertaisesti soittaneet MTV 3:lle ja kysyneet heiltä, että haluavatko he kuvata tämän ja MTV suostui. Huttunen muistelee, että vuoden 1997 jälkeen KoRK:n fuksijäynät eivät ole olleet kovin erikoisia.