Koja

Kirjaudu sisään »

Autek kerää excursiollensa rahaa: En ole humanisti -haalarimerkkimerkki

maaliskuu, 1996

Oli vuosi 1996. Automaatiotekniikan opiskelijat olivat saaneet idean järjestää ekskursion ”lähes maailman toiselle puolelle”, Etelä-Afrikkaan. Ja ideasta kiinnostuneina, ruvettiin keräämään rahaa erilaisin tapahtumin sekä haalarimerkein, jotta tämä unelma toteutuisi.

Koska haalarimerkit kuuluivat oleellisesti rahankeruuseen, he yrittivät kehittää haalarimerkin, joka olisi hyvänhenkinen, liittyisi jotenkin teekkariuuteen, mutta herättäisi hieman ristiriitaisuutta. Ajatukset lähtivät juoksemaan, ja lopulta saatiinkin kehitettyä idea, jonka pohjalla oli ajatus siitä, että olemme teekkareita emmekä mitään humanisteja. Tästä innostuneina rupesivat Autekin opiskelijat miettimään, mikä kuvaisi oikein hyvin humanismia.

Pohjimmaisiksi ajatuksiksi nousivat toiminnan tietynlainen pellemäisyys sekä viihteellisyys, kertoo Kiviniemi. Ja mikä kuvaisikaan paremmin näitä aatteita, kuin Simpsoneista tuttu pelle sekä teksti ”En ole humanisti”. Idea sai tuulta alleen ja ryhdyttiin kehitettämän merkkiä jota painettiin alkuun vain pieni erä, mutta huomattiinkin merkin menevän kuin kuumille kiville. Osasyynä saattoi olla, että ihmiset tunnistivat Simpsons-pellen, joten merkkiä muutettiin siten, että pellestä saatiin hieman nykyaikaisempi. Sekä tämän pienen merkin että muiden merkkien ansioista joukko ihmisiä pääsi tutustumaan maailmaan, ja oikein mukavaa oli, kommentoi Kiviniemi.

Merkille tuli vastavetona ”En ole teekkari”-merkki, mutta Kiviniemen mukaan Autekin merkki on varmaan levinnyt enemmän koko Suomen mittakaavassa. Lopuksi Kiviniemi kommentoi: ”En ole humanisti, en ole vieläkään.”.