Koja

Kirjaudu sisään »

Killat ja kerhot 1965-2002: Haalarit vahvistavat omaa identiteettiä

tammikuu, 1982

Haalarit ovat opiskelijoiden uusin ja ehdottoman epävirallinen univormu. Tamperelaisilla teekkareilla omia haalareita on lähinnä killoilla, mutta myös parilla ammattiainekerholla ja harrastekerholla on omat haalarinsa. Jo vuonna 1969 Koneenrakentajakilta ehdotti muille killoille ekskursiohaalareiden käyttöön ottamista. Muut killat eivät kuitenkaan innostuneet ajatuksesta ja hanketta ei toteutettu.

Huhtikuussa 1982 kiltaneuvostossa esiteltiin ylioppilaskunnalle tarjottuja nailonhaalareita, jollaisia otaniemeläiset teekkarit jo käyttivät. Haalaria pidettiin kuitenkin kalliina eikä sen arveltu saavuttavan suurta suosiota. Kiinnostusta killoissa päätettiin selvitellä. Kiinnostusta haalareiden käyttöön oli, ja ensimmäisenä haalarit hankki Koneenrakentajakillan hallitus, joka teki itse omat haalarinsa. Jo seuraavana vuonna haalarit tilattiin ulkopuoliselta firmalta. Tästä alkoi teekkarihaalarien yleistyminen Tampereella.

1980-luvun alkupuolella kiltoja oli olemassa viisi, jotka siis pääsivät valitsemaan ensin oman haalarivärinsä. Vanhojen kiltojen värivalinnat ovat melko yllätyksettömiä. Koneenrakentajakilta valitsi haalareidensa väriksi koneenpunaisen ja Sähkökilta sähkönsinisen. Rakentajakillan haalarit ovat perinteiset rakennustyömiehen haalarit. Väri on tummansininen ja materiaali poikkeaa pinnaltaan muista haalareista. Haalareissa on myös vasaralenkki. Arkkitehtikillan haalariväriksi valikoitui luonnollisesti musta, pukeutuivathan arkkitehtiopiskelijat muutenkin mielellään mustaan. Tekstiili- ja vaatetusinsinöörikillan vaaleanpunaisen värin perustana lienee killan selvä naisenemmistö.

Uudemmat killat valitsivat haalarivärinsä toimiessaan vielä ammattiainekerhoina. Tietoteekkarien haalariväriksi tuli musta, vaikka arkkitehtiopiskelijoiden haalarit jo olivat mustia. Otaniemeläinen TIK oli vuotta aiemmin valinnut haalarivärikseen mustan, mikä tuntui tamperelaisistakin hienolta väriltä. Yleisesti hyväksytty selitys titeläisten mustille haalareille on se, että mikropiirien kotelot ovat mustia. Alkuperäiseen TiTe-haalariin kuului myös valkoinen karatevyö, joka on sittemmin jäänyt pois käytöstä.

Materiaali-insinöörikillan haalariväriksi valittiin viininpunainen ja Automaatiotekniikan kilta otti käyttöön keltaiset haalarit. Värivalintoihin ei liity suurta dramatiikkaa. Tipuvärin oli kuitenkin tarkoitus loistavuudellaan erottua ympäristöstään. Indecsin haalariväri valkoinen tuntui kuvaavan parhaiten koulutusta. Myös otaniemeläisten tuotantotalouden opiskelijoiden haalarit ovat pääväriltään valkoiset. Ammattiainekerho Man@gerin haalarit ovat harmaat. Harmaa väri oli luonnollinen valinta, koska ammattiainekerho oli yhteydessä Indecsiin, joilla oli valkoiset haalarit ja TiTeen, joilla oli mustat haalarit. Vaihtoehtona oli myös shakkiruutu, josta kuitenkin luovuttiin. Harmaata haalariväriä ei ollut vielä muilla käytössä. Ympäristöteekkareiden haalariväri on vihreä, mikä on luonnollisesti ympäristöä kuvaava väri. Hiukkasen haalarit ovat violetit ja Tietoliikenne-elektroniikan ammattiainekerhon haalarit mintunvihreät.

Killat:
 • TamArk (arkkitehtuuri)      musta
 • Autek (automaatiotekniikka)  keltainen
 • KoRK (koneenrakennus)  punainen
 • MIK (materiaali)    viininpunainen
 • Taraki (rakennus)  tummansininen
 • Skilta (sähkö)   sininen
 • TVIK (tekstiili ja vaatetus)    vaaleanpunainen
 • TiTe (tietoTeekkarit)   musta
 • Indecs (tuotantotalous)      valkoinen
 • YKI (ympäristöteekkarit)    vihreä
 • Hiukkanen (teknis-luonnontieteellinen) violetti

Kiltamaiset ammattiainekerhot:

 • TeLE (tietoliikenne-elektroniikka)      mintunvihreä
 • Man@ger (tietojohtaminen)    harmaa

(Toim. huom. Tämä teksti on kirjoitettu vuonna 2002)