Koja

Kirjaudu sisään »

Vatulointi toi kaupunginvaltuustoon kylmää kiskoa

marraskuu, 2016

7.11.2016 käytiin kuuluisa ratikkakokous Tampereen kaupunginvaltuustossa. Suoraa Youtube-lähetystä seurattiin aktiivisesti myös Hervannassa lukuisten teekkarien toimesta, mutta kokous vain kesti ja kesti. Turhautuminen keskusteluun näkyi paitsi valtuuston puheenjohtajan kuin lähetystä seuraavien teekkarein kasvoilla, joiden teki mieli tehdä asialle jotain.

Lopulta noin kahdeksalta illalla, Materiaali-insinöörikillan yleisessä Telegram-chatissa heräsi keskustelua yhden, alunperin materiaalitekniikan raskaasta laboratoriosta kiltahuoneelle vuosiksi päätyneen ratakiskon pätkän kuljettamisesta paikanpäälle. Ideana olisi toimittaa pala kiskoa valtuustoon, jotta rakennustyöt voitaisiin jo aloittaa, ja protestoida samalla päätöksenteon hitautta. Noin puolen tunnin suunnittelun ja rohkeuden keräämisen jälkeen (sekä etenkin muiden yllytyksen saattelemana) kuusihenkinen partio starttasin autonsa ja lähti hakemaan kiskoa kiltahuoneelta mukaan. Mukaan tehtiin myös pieni kyltti viestin välityksen helpottamiseksi, ja porukka lähti kohti keskustaa jännittynein tunnelmin. Kiskoja oli ennenkin annettu esimerkiksi vuosijuhlalahjaksi, mutta nyt oli edessä jotain tuntematonta.

Kontaktien kautta valtuustosalista löytyi ryhmä valtuutettuja, jotka ottaisivat kiskon ilomielin vastaan. Toiveena saattoi olla myös pari olutta pitkän istumisen ratoksi, jotka otettiin mukaan. Koko matka raportoitiin tietenkin killan chattiin kuvien ja ääniviestien muodossa. Joukon harmiksi kiskoa ei kuitenkaan tullut vastaanottamaan valtuustosalissa jumissa oleva toimittaja vaan kasa median edustajia kameroineen. Ei kestänytkään kauaa, kun koko Tampere tiesi ensimmäisen rakennusmateriaalin saapumisesta valtuuston ovelle. Vaikka saattojoukon matka pysähtyikin ulko-ovelle, jätettiin kisko viesteineen keskustorin laitamille valtuuston eteen. Media levittä sanaa kiskosta nopeasti, ja jo automatkalla takaisin Hervantaan kyydissäolijat lukivat uutisia itsestään. Kiskonkuskaajistaan ylpeä kiltachat jatkoi kokouksen analysointia loppuun saakka, ja lopulta kokous päättyi iltamyöhään yhdentoista jälkeen. Viesti vatuloinnin lopettamisesta välittyi Ylen aamu-uutisiin saakka. Myös ratakisko löysi lopulta paikkansa ja päätyi sisälle.

Se, missä kisko nykyään seikkailee, on mysteeri. Kenties se odottaa omaa loveaan kiskoverkossa, sillä kokous päätti ratikan rakentamisesta myönteisesti, ja nykyään rakennustyöt on jo aloitettu.