Koja

Kirjaudu sisään »

Vuoden kierto tamperelaisen teekkarin elämässä: Kaksiviikkoiseksi pidentynyt wappu

huhtikuu, 1994

Tämän päivän teekkariwapun ytimenä on säilynyt Suomen neidon lakitus ja teekkarikaste, mutta niiden ympärille ja ennen kaikkea päiviin ennen niitä on tullut paljon lisää. Suuri osa nykyisestä juhlarunsaudesta on 1990-luvun perua. Pitkään 1980.luvullle 1977 kolmipäiväiseksi pidentynyt vappu oli kyllin pitkä riehakkaaksi lukuvuoden päätösjuhlaksi. 1992 päästiin jo viikon mittaan.

Tapahtumien runsauden takia ylioppilaskunta painatti jakoon erityisen vappuoppaan, Opus kakkosen, jossa on vapun tapahtumien aikataulun lisäksi ohjeita juhlijoille. Opus Kax ilmestyi ensimmäisen karran vapuksi 1994.

Tamperelainen teekkarivappu, tuttavallisemmin wappu, alkaa pian huhtikuun puolenvälin jälkeen blebeijien toimittaman vappulehti Tampin julkistamisella. Lehden pakkauksen joka vuosi uudistuva ulkoasu on Tampin paljastustilaisuuteen asti suuri salaisuus. Salaisuus saa suuruutensa arvoisen paljastuksen värikkäässä ja runsasohjelmaisessa tilaisuudessa, johon on kutsuttu arvovaltaisia vieraita ja kaikki saliin mahtuvat riviteekkarit. Tampin paljastuksesta seuraavana aamuna alkaa myös Wappulehden myynti. Tampin myyjät ovat aktiivisia teekkareita ja fukseja.

Tampin paljastuspäivästä lähtien Wappubileet alkavat seurata toisiaan tahdilla, joka kiihtyy toukokuun loppua kohti. Vakiintuneet killat ja isot kerhot järjestävät kukin omat tapahtumansa vappuaattoa edeltäville päiville. Vakiintuneimpia ovat Rakentajakillan Munabileet, Sähkökillan KumipelausISO, Tupsulan ulkoilmakonsertti, Automaatiotekniikan killan junttisitsit sekä Wappuleffa ja Coloursit. Aivan viime vuosina joukkoon on ujutettu raitishenkisiä liikuntatapahtumia kuten Wappubic.

Wappujuhlinnan jakautuminen usealle päivälle selittyykin sillä, että halukkaita tapahtumien järjestäjiä on monta. Juhlia ei ole rajattu oman kuppikunnan seurusteluksi vaan ne on tehty avoimiksi kaikille halukkaille joko pääsylippu- tai myyntitulojen maksimoimiseksi tai vain parhaan tunnelman aikaansaamiseksi. Tapahtumat on siksi järkevää jakaa eri päiville, etteivät ne söisi toistensa yleisöä vaan teekkarilla olisi mahdollista kiertää mahdollisimman monta vappuista tilaisuutta.

 Wappuaatto ja Wappupäivä ovat tiiviin juhlinnan aikaa aamusta iltaan. Wappuaattona keskipäivällä julistetaan Wappurieha keskustorin vanhan kirkon portailla. Samassa yhteydessä julkistetaan jäynäkisan tulokset, palkitaan eniten fuksipisteitä keränneet superfuksit ja kisataan pölökaljaviesti. Fuksien lakit jaetaan sen jälkeen killoittain eri puolilla Tampereen keskustaa. Vajaita fuksipistemääriä on mahdollista kartuttaa vielä fuksijäynillä ja Tampin myynnillä.

Lakit kohotetaan omille ja Suomen neito-patsaan kutreille keskiyöllä Hämeensillalla. 1990-luvun alkupuolella elettiin pari vappua, jolloin Tampereen poliisilaitos piti Wappujuomia nauttineen teekkarijoukon öistä heilumista Hämeensillalla arveluttavana ja antoi luvan lakitukselle kello 18 illalla. Ensimmäisenä tällaisena vuonna, 1993, teekkarit osoittivat mieltään määräystä vastaan verhoilemalla Suomen neidon lakin mustalla muovilla. Muovi poistettiin keskiyöllä.

Wappupäivän kasteen ajankohta on siirrettiin ensimmäisen vuoden jälkeen yleisöystävällisempään keskipäivään. Aamupäivästä oman aikansa lohkaisee kulkueen järjestäytyminen. Kulkue marssii Hämeenkatua rautatien tuntumassa olevalta veturitorilta Koskipuistoon. Rivit järjestäytyvät killoittain härweleiden, isokokoisten ja joka vuosi uusien kulkuemaskottien ympärille. Ensimmäisenä kulkee se kilta, jonka jäynä on voittanut kevään jäynäkisan fuksisarjan. Järjestys on ollut tämä vuodesta 1993.

Kaste tekee fukseista teekkareita. Kasvaneet sisäänottomäärät ovat aiheuttaneet sen, että kastetoimitus kestää nykyisin useita tunteja. Siksi koskenrannassa on monenlaista oheisohjelmaa.