Koja

Kirjaudu sisään »

Killat ja kerhot 1965-2002 - Hiukkasen historiaa

lokakuu, 1989

Hiukkasen historiaa - vaiheet ammattiainekerhosta killaksi

(Kirjoittanut Päivi Aho, Hiukkasen puheenjohtaja vuonna 2002)

Tampereen Teekkarien fysiikan mmattiainekerho Hiukkanen perustettiin 9.10.1989 kello 16.00. Kerhon nimestä käydyssä neuvottelussa vaihtoehtoina olivat muun muassa Pioni, Psi ja Kvantti. Toiminta lähti hiljalleen käyntiin. Ensimmäisinä vuosina käytiin paljon ekskursioilla ja fysiikkaan liittyvissä tapahtumissa. Toisena vuonna kerho sai jo oman huoneenkin ja muun muassa urheilutoimintaa käynnisteltiin.

Hiukknen alkoi hiljalleen vuosien saatossa saada enemmän ja enemmän kiltamaista tunnuspiirteitä, ja kerhon toimintakin samalla laajeni entisestään. Muutos lähti fukseista. Ensin Hiukkasen fuksit saivat omat tutorit ja haalarit. Vuodesta 1996 Hiukkasfuksit tekivät oman jäynän ja härvelin kulkueeseen sekä marssivat omana ryhmänään hyiseen Tammerkoskeen. 1990-luvun lopulla Hiukkasen jäsenistö laajeni myös matemaatttisten aineiden opettajaopiskelijoiden liityttyä joukkoon. Hiukkanen kutsuttiin myös kiltaneuovoston kuunteluoppilaaksi, ja se osallistui kaikenkarvaisiin tapahtumiin, muun muassa FuksiWundeRundeen omalla rastilla.

Helmikuussa 2002 tuli päätös, että kouluun perustetaan teknis-luonnontieteellinen osasto, jonka alle fysiikan ja matemaattisten aineiden opettajaopiskelijat siirtyisivät opiskelemaan ja saisivat kavereikseen myös kemian, matematiikan ja sähköfysiikan opiskelijat. Tässä vaiheessa Hiukkasella todettiin, että nyt tai ei koskaan. Killaksi hakeutumisesta oli ollut vuosien varrella puhetta, mutta muun muuassa oman koulutusohjelman puuttuessa hanke oli aina hautautunut. Huhtikuussa 2002 kahden kuukauden sääntöjen viilauksen ja kokouskierrosten jäkeen TTKY:n edustajisto vahvisti Teknis-luonnontieteellinen kilta Hiukkasen uudet säännöt.

Palveluissa Hiukkanen ei juuri linjasta poikkea. Kuitenkin vuodesta 1999 Hiukkanen on järjestänyt syyskuun alkupäivinä fukseilleen tutustumisviikonlopun. Mukana on fuksien lisäksi ollut tutorit, hallitus ja fysiikan laitoksen väkeä tutustumassa ja esittelemässä erilaisia opintomahdollisuuksia. Tiukan tiedon lisäksi reissusta on takkiin tarttunut kaikille myös uusia tuttavuuksia ja mukavia kokemuksia. Valtakunnallisestikin tunnetuin Hiukkanen on peräkärrysauna Tarzan, joka on paras palvelumme sekä jäsenistöllemme ja kaikille Tampereen teekkareille.

Keväällä 1997 Hiukkasen kerhohuoneella saatiin villi idea, että rakennetaan Sähkötalon kerhoille oma sauna Konetalon saunan mukaan. asiaa selviteltyään idean isät totesivat byrokratian kovin koukeroiseksi, ja homman tuntuvan jo puisevalta. Seuraava vitsinä heitetty idea oli, että rakennetaan sauna liikkuvaksi, koska paikkaa sille ei löydy. Ajatusta ja hieman mallasjuomaa maisteltua ei tuntunutkaan alkuunkaan huonolta idealta. Saunasta päätettiin tehdä ensimmäisessä vaiheessa peräkärryn päällä kulkeva, ja ensilöylyjä piti päästä heittelemään syksyyn mennessä. Esikuvina käytettiin Tarakin ponttonisaunaa ja lappeen Rantalaisen peräkärrysaunaa. Alusta asti pyrkimyksenä oli erottua esikuvista saunamaisuudessa ja mahdollisuudessa eri liikkumisalustoihiin. Tarkoituksena oli myös teekkariprojekteille ehkä epätyypillisesti saada saunasta myös joka tavalla lain kirjaimen mukainen.

Kesäkuussa 1997 alkoi sponsorien metsästys. Menestys oli kovan yrittämisen jälkeen kohtalainen, ja ylioppilaskunnan avustuksella saatiin saunan rahoitus siihen kuntoon, että Hiukkasen talous kesti saunan rakentamisen. Saunan rakentamiseen sopivat tilat löytyivät Toijalasta. Keskimäärin viiden miehen (ja yhden naisenkin) voimin saunaa rakennettiin kymmynen pitkää päivää ja yötä. Hiukkanen saa ikuisesti olla kiitollinen saunan ideoijille ja rakentajille, jotka olivat Johannes Vuorinen, Kallu Jutila, Markus Penttilä, Jan Kankare, Jouni Pääaho, Tomi Parviainen, Arto Kulmala ja Ulla Haapanen.

 

Ensimmäiset löylyt heitti itseoikeutetusti saunatiimi heti saunan valmistuttua. Ensiesiintyminen rakennuspaikan jälkeen oli Teekkarisaunan pihalla heti sen jälkeen, kun saunan kuljattamiseen tarvittava peräkärryalusta oli saatu. Saunan ensimmäinen matka oli hieman jännistystä nostava, mutta pelot olivat turhia. Sauna rullaa nätisti, eivätkä poliisitkaan ole moitteen sijaa löytäneet.

Täytyihän uudelle kylpypaikalle saada nimikin. Saunan valmistuttua pidettiin koululla nimikilpailu. Voittajaksi selviytyi Antti Toivosen ehdotus Tarzan. Perusteluina nimen valinnalle esitettiin muun muassa, ettei se todellakaan liity mitenkään saunaan eikä saunomiseen. Siis erittäin sopiva nimi saunalle.

Tarzan on lähtenyt luvattomille reissuille vuosien varrella kahdesti. Kesäkuussa 1998 Jan Kankare (silloinen Hiukkasen isäntä) huomasi Tarzanin olevan kateissa. Poliiseilla kesti hetken ennen kuin uskoivat, että nyt on tosi kyseessä. Uskoisiteko sinä, jos sinulle soittaa tekkariksi esittäytyvä henkilö, joka väittää, että meidän peräkärrysaunamme on varastettu= Varkaudesta tehtiin rikosilmoitus, ja hallitus päätti hätäkokouksen jälkeen luvata palkkion Tarzanin löytymiseen johtavasta vihjeestä. Myös eri medioissa olis hyvä tiedottaa, ja niinpä neuvokas hallitus soitti Poliisi tv:hen. Varkaudesta tehtiin juttu, ja se lähetettiinkin. Tarzan tosin löytyi Vesilahden Ramsööstä tienposkesta ennen kuin juttu ehti telkkariin asti. Saunaa oli sabotoitu hieman, ja se oli nostettu pois kuljetusalustaltaan. Koettelemuksen jälkeen Tarzan lähti hermo- ja korjauslomalle Nokialle.

Marraskuussa 200 oli Hiukkasen vaalikokous ja pikkujoulut. ennen kokousta lähti joukko Hiukkasia viemään Tarzania Festian takaparskista Teekkarisaunalle, mutta ei ollut mitä viedä. Ja taas soitettiin poliisille ja Raija Pellille. Poliisien ripeän toiminnan ja ehkä Poliisi tv:nkin avustuksella Tarzan saatiin ripeästi takaisin. Se löytyi Urjalasta, jossa se oli jälleen nostettu pois peräkärryn päältä ja "uudet omistajat" olivat jo ottaneet sen käyttöönsä. Pitkäkyntiset palauttivat Tarzanin poliisin pyynnöstä. Tarzan kärsi pari kolhua ja lukko rikkoutui.

Kerran Tarzan oli kaikessa rauhassa palaamassa Rosendahlin rannasta KumipelausISOsta takaisin Hervantaan huhtikuussa 2001, kun rysähti. TKL:n bussikusi päätti, että mennäänpä porukalla saunomaan. Bussi oli lähdössä pysäkiltä ja näki peileistään maastoauton, muttei sen perässä ollutta saunaa. Rytsis, ja bussi oli saunan kyljessä. Bussikuski epäili, että kuljetussysteemi ei ole täysin säädösten mukainen, mutta paikalle soitetun poliisipartion mielestä kaikki oli kunnossa. Syys siis napsahti kuskin niskaan. Lautaa meni hiukan poikki, mutta suuremmilta vahingoilta vältyttiin, ja ripeän toiminnan ansiosta Tarzan oli kunnossa sekä saunontavalmiina Wappuriehan julistuksessa Keskustorilla.

Tarzan on nähnyt luvattomien reissujen lisäksi myös paljon muutenkin Suomen maata. Sillä on todistetusti saunottu muun muassa Tampereen, Jyväskylän, Vaasan ja Helsingin keskustoissa. Tarzania on vuosien varrella korjailtu, paikkailtu ja lakattu, mutta henki säilyy. Tarzanillä on vielä monia seikkailuja edessään. Jospa se pääsisi kokoeilemaan myös saunalle alkujaan suunniteltuja eri luummisalustojakin kuten ponttoni-, resiina- ja moottorikelkka-alustoja.