Koja

Kirjaudu sisään »

Killat ja kerhot 1965-2002: Tekniikka kiehtoo myös vapaa-aikana

huhtikuu, 1976

Vaikka harrastuskerhot eivät ole sidoksissa mihinkään ammattiaineisiin, on osa kerhoista silti hyvinkin teknisiä. Näissä kerhoissa rakennellaan autoja tai leikitään tietokoneilla. Näkyvä ja perinteikäs kerho on vuonna 1976 Pisaralla pisimmälle -kilpailua varten perustettu Remmi-Team, joka tekee pihtaamisesta taidetta ja jonka toiminta huipentuu vuosittaisiin kilpailumatkoihin ulkomaille. Remmi toimi aluksi Koneenrakentajakillan alaisuudessa ja siirtyi myöhemmin ylioppilaskunnan alayhdistykseksi.

Remmi-teamin ideana on rakentaa mahdollisimman pienikulutuksinen polttomoottoriajokki ja kilpailla siinä, mikä ajokki kuluttaa vähiten bensaa. Remmi-Teamin ensimmäinen ajokki oli Remmi I, jonka mukaan koko kerho nimettiin. Remmi I:n moottori oli italialainen nelitahtimoottori Demm. Demmistä sitten väännettiin suomalaiseen suuhun sopiva sana Remmi. Talvisin Remmi rakentaa ajokkeja ja kesäisin kilpailee niillä. Kaikki suunnitellaan ja tehdään mahdollisuuksien mukaan itse. Ajokeille tyypillistä on kolmipyöräisyys ja korin aerodynaamisuus. 98-oktaanista polttoainetta kuluu noin puoli desilitraa sadalla kilometrillä. Kilpailuissa ajokin kuljettajaksi pyritään valitsemaan mahdollisimman kevyt kuljettaja, jolloin päästään parhaisiin tuloksiin.

Toinen TTKK:lla toimiva autokerho on Remmi-Teamia pari vuotta aiemmin, vuonna 1974, perustettu Tampereen Teekkarien Moottorikerho TTMK. Kerholla on laaja kokoelma alan lehtiä sekä korjausoppaita ja esitteitä lähes kaikkiin kuviteltavissa oleviin autoihin ja moottoripyöriin. Kerholla on talli Olkahisessa, jossa voi korjata autoja. Moottorikerho käy ajelemassa Ahveniston radalla, järjestää trial-ajotapahtumia ja jääradalla ajoa. Kerho on omistanut autoja, joita on vuokrattu myös ulkopuolisille. Myös työkaluja voi lainata Moottorikerholta.

Ilmassa moottoreita pärisyttää Teekkarien ilmailukerho Albatross, joka perustettiin vuonna 1986 yhdistämään korkeakouluyhteisön ilmailevia jäseniä. Toiminta ehti näivettyä 1990-luvun alussa, mutta alkoi uudestaan vuonna 1994. Kerho on järjestänyt ilmailuun liittyviä ekskursioita, kursseja ja muita tapahtumia. Lisäksi Albatross on tarjonnut jäsenilleen mahdollisuuden suorittaa lentolupakirjan alennetuin hinnoin.

Modeemi ry on ATK-harrastajien kerho, jossa kohtaavat todelliset ATK-harrastajat – jotkut saattaisivat kutsua heitä nörteiksikin. Tietotekniikka on kehittynyt Modeemin olemassaolon aikana huimasti, sillä kerho on perustettu jo 1970-luvun lopulla. Modeemi julkaisee alan kirjallisuutta, välittää ATK-tarvikkeita ja antaa neuvoja lähes kaikissa alan ongelmissa.

Tampereen teekkarien LAN-kerho Lanita on pelailuun ja siihen liittyvään oheistoimintaan keskittynyt uusi kerho. Lanitalaiset irkkaavat IRCnetin kanavalla #lanita. Irkkaamisen lisäksi Lanitan toimintaan kuuluu LAN-partyjen järjestäminen.

Vähän toisenlaista tekniikkaa harrastetaan vuonna 1996 perustetussa Tampereen teekkarien pyrotekniikkayhdistyksessä. Pyroteekkarien tarkoituksena on pyroteknisten ja muiden energeettisten materiaalien harrastaminen ja esittely, alaan liittyvän turvatekniikan kehittely sekä yleisen pyrotekniikkatietouden edistäminen. Vasta perustettu Pyrotekniikkayhdistys järjesti muun muassa huikea ilotulituksen Teekkarisaunan 5-vuotisjuhliin.

Korkeakoululla on toiminut vuosien saatossa myös Hewlett Packard taskulaskinkerho HP-kerho ja Elektronisen musiikin harrastajien alayhdistys Spinni.