Koja

Kirjaudu sisään »

Killat ja kerhot 1965-2002: Hyvän olon kerhot

lokakuu, 1965

Osan kerhoista toiminta ei liity millään tavalla tekniikkaan tai muutenkaan opiskeluun. Kerhoissa voi rentoutua ja kokea hyvää oloa itselle kiinnostavan asian parissa. Yksi tällainen hyvän olon kerho on perinteikäs kerho Tampereen Kristityt Teekkarit ry. 1960-luvulta asti korkeakoululla oli kokoontunut rukouspiiri, jossa uskovat teekkarit tapasivat toisiaan. 1970-luvun lopulla rukouspiirissä alettiin pohtia yhdistyksen perustamista ja tutustuttiin Otaniemessä toimivaan Ristin Killan toimintaan. Tampereen Kristityt Teekkarit ry perustettiin tammikuussa 1979.

Yhdistyksen perustamisen ideana oli toimia TTKK:ssa opiskelevien uskovian välisenä linkkinä ja huolehtia siitä, että evankeliumia pidetään esillä TTKK:ssa. Tavoitteena oli myös karsia ennakkoluuloja, joita uskoon ja uskoviin helposti kohdistetaan. Yhdistys haluttiin pitää tunnustuskuntiin ja seurakuntiin sitoutumattomana, jotta kaikilla halukkailla olisi mahdollisuus olla mukana.

Kynnys toimintaan mukaan tulemiseen on haluttu alusta asti pitää mahdollisimman matalana. Aluksi toiminta oli tarkoitettu nimenomaan opiskelijoille, mutta vuodesta 1986 myös TTKK:n henkilökunta on voinut liittyä TKrT:n jäseneksi.

Rukouspiiri kokoontui Tampereen Kristittyjen Teekkareiden perustamisen jälkeenkin edelleen viikoittain, ja ohjelmaan tulivat myös teeillat Hervannan kirkolla. Nopeasti TKrT:n toiminta laajeni korkeakoululla pidettyihin opiskelijoille suunnattuihin puhe- ja musiikkitilaisuuksiin. Jotkut TKrT:n jäsenet esittivät myös hengellistä musiikkia teekkarien ravintolailloissa. Tältä pohjalta kehittyi myös TKrT:n Sointuosasto, joka soitti ja lauloi gospelmusiikkia vaihtelevissa kokoonpanoissa paitsi TKrT:n omissa tilaisuuksissa myös erilaisissa teekkarien yhteisissä tilaisuuksissa.

Keväällä 1980 alettiin painaa lehteä nimeltä Knock. Kerho painatti myös oman tarran ja teetti TKrT:n logolla varustettuja college-paitoja.

Reilun parinkymmenen toimintavuotensa aikana kerho on kolmesti isännöinyt Tampereella pidettyjä kristillisiä teekkaripäiviä. Tampereen Kristittyjen Teekkareiden toimintaan ovat kuuluneet myös raamattupiirit, aamurukoukset, rukouspalvelu, filmiesitykset, aktio-toiminta, saunaillat ja oma sählyvuoro.

Alkuvuosina rukouspiiri ja muut kokoontumiset pidettiin milloin missäkin korkeakoulun luokassa, mutta vuonna 1982 TKrT sai oman kerhohuoneen. Myöhemmin korkeakoululle saatiin oma kappeli, kun Festian Kappeli vihittiin käyttöön vuoden 1996 alussa. Samaan aikaan aloitti työnsä ensimmäinen korkeakoulupastori. Jokaviikkoiset kappeli-illat koostuvat laulusta, rukouksesta, puheista ja keskustelusta.

Tampereen teekkarien Metsästys- ja kalastusseura Muikku (nimi muuttui myöhemmin eräseura Muikuksi) perustettiin vuonna 1982 metsästystä ja kalastusta harrastavien teekkareiden yhteiseksi kerhoksi. Luonnossa liikkumista harrastaa myös vuonna 1992 perustettu Nääs-Partio NäPa. Nääs-Partio on opiskelijalippukunta, johon kuuluu opiskelijoita lähinnä TTKK:sta ja yliopistosta. Nääs-Partion toimintaa ovat retket, vaellukset, kilpailut, saunaillat ja tavalliset partiotapaamiset.

1980-luvun lopulla toimi ruokakulttuuriin keskittynyt kerho nimeltä Kulinaristikerho (perustettu 1986). Juomakulttuuriin taas on keskittynyt vuonna 1983 perustettu viini- ja olutkerho Château. Château pyrkii edistämään juoma-, erityisesti viini- ja olutkulttuuria sekä ravintolakulttuuria. Kerho järjestää viini- ja olutaiheisia tilaisuuksia sekä levittää viini- ja oluttietoutta jakamalla tietoa muun muassa juomien käyttötavoista, historiasta ja tapakulttuurista. Toisenlaisen juomakulttuurin puolesta puhujana on toiminut vuonna 1976 perustettu, sittemmin kuollut Raittiusseura.

Ompelukerhotoiminnan pohjalta perustettiin kerho nimeltä TeekkariMartat ry huhtikuussa 1996. Viikoittaista ompelukerhoa jatkettiin ja TeekkariMartat järjesti lisäksi pullakahveja, erilaisia kursseja, tempauksia ja tapahtumia. Toiminnan tavoitteena oli perinteiden ja terveiden elintapojen vaaliminen. TeekkariMartat arvostivat säästäväisyyttä, kierrätystä ja omasta tekemisestä syntyvää iloa. Toiminta kesti kuitenkin vain muutaman vuoden, sillä TeekkariMarttojen toiminta loppui vuonna 2000. VALOKUVA

Maailmalla matkaamista varten perustettiin helmikuussa 1987 Teekkarien Ekskursio- ja Automaatioklubi TEA-Clubi. TEA-Clubi kerää ekskursioitaan varten rahaa erilaisilla tempauksilla. Merkittävin tapahtuma on Akateemisen Kyykän maailmamestaruuskilpailut, jotka ratkotaan aina helmikuussa. Muita merkittäviä tapahtumia ovat Olvijuoksu, Sisäpihabileet (Garden party) ja Tammerkosken Regatta.

Shakkikerho Angriff esiteltiin jo edellä, mutta korkeakoululla toimii tälläkin hetkellä pari pelailuun keskittynyttä kerhoa: Tampereen Teekkarien go-Kerho TTgoK ja 1980-luvun lopussa perustettu Tampereen teekkarien roolipelikerho Excalibur. Sijoitustoimintaan ja talouden suhdannevaihteluihin on keskittynyt Tampereen teknillisen korkeakoulun talouskerho Markka. Erilaista maailmankuvaa ovat olleet tuomassa Teekkarinihilistit ja seksuaalisten vähemmistöjen asialla oleva Sekava opiskelijaryhmä. TTKK:lla on toiminut myös postimerkkikerho Merkilliset Teekkarit, kulttuurikerho Ärhämä ja Naispolyteekkarit Naipote.

Korkeakoululla on toiminut myös kaksi kerhoa, jotka on perustettu parantamaan vieraiden kielten asemaa. Molemmat ovat kuitenkin jo kuolleet. Tammerfors Teknologförnering TTF perustettiin vuonna 1977, jotta TTKK:n ruotsinkieliset opiskelijat löytäisivät toisensa helpommin. Toiminta oli välillä näivettynyttä ja kerhon toimintaa heräteltiin henkiin vuonna 1987. Toinen kieliin keskittynyt kerho oli saksan kielen kerho Gesundheit!.