Koja

Kirjaudu sisään »

Killat ja kerhot 1965-2002: Osakunnat ja 1970-luvun poliittiset kerhot

tammikuu, 1972

Nykyään poliittiseten kerhojen toiminta on minimaalista. Poliittisten kerhojen kulta-aika oli 1970-luvulla, jolloin elettiin teekkarielämässäkin politisoitumisen aikaa. Myös kiltojen toiminta oli yhteiskunnallisesti aktiivista ja kriittistä. Vanhoista poliittisista kerhoista viimeksi toimi Tampereen kokoomusteekkarit, mutta senkin toiminta on jo loppunut. Vuonna 2002 oli yksi poliittinen kerho, vuosituhannen vaihteessa perustettu Tampereen Teekkarien Porvarillinen Ratas PorRas. Sen toimintaan kuuluvat muun muassa ekskursiot, kokoukset ja saunaillat.

1970-luvulla toimineita poliittisia kerhoja

  • Tampereen Kansandemokraattiset Tekniikan Opiskelijat ry TaKTO
  • Tampereen keskustalaiset tekniikan opiskelijat ry KeTo
  • Tampereen Liberaalit Tekniikan Opiskelijat ry LibTO
  • Tampereen Oikeistolaiset Tekniikan Opiskelijat ry TOTO
  • Tampereen Opiskelevat Sosialistit ry TOS
  • Tampereen tekniikan opiskelijain sosiaalidemokraattinen yhdistys TaTSY

Osakunnat vaalivat kotiseutunsa henkeä

Osakuntatoiminta korkeakoululla on moniin muihin korkeakouluihin verrattuna jäänyt melko vähäiseksi. Omat osakuntansa ovat perustaneet eteläpohjalaiset, satakuntalaiset, savolaiset ja karjalaiset. Osakuntalaisia yhdistää yhteinen kotiseutu, jonka henkeä ja kulttuuria halutaan vaalia. Tosin mikään TTKK:ssa toimivista osakunnista ei edellytä jäseneksi pääsemiseksi kotipaikan olevan tietyssä maakunnassa. Joskus osakunnan jäseneksi pääsemiseksi on riittänyt sekin, että on joskus suunnitellut matkustavansa alueelle.

Teekkarien eteläpohjalaisen osakunnan TTEPOn syntyaikaan vuonna 1982 kiltatoiminta ei ollut vielä kovin vilkasta, ja eteläpohjalaiset liikkuivat paljon yhdessä. TTEPOn toimintaan kuuluvat retket, saunaillat ja mukavaa yhdessä oloa. TTEPO toimittaa kerhon lehtenä toimivaa vuosijulkaisua. Osakuntaan tulee myös kaikki keskeisimmät eteläpohjalaiset lehdet. Lisäksi TTEPO:n toimintaan on kuulunut makkaran myynti teekkarikasteen aikana Koskipuistossa. Vappukulkueeseen osakunta on perinteisesti osallistunut halko olalla ja jussipaidat päällä. Osakuntaan kuuluu toistasataa TTKK:lla kirjoilla olevaa jäsentä, joista aktiivisia on reilu parikymmentä. 

1980-luvun lopulla toimi Tampereen Satakuntalainen osakunta eli SATKU. LOGO Savolainen osakunta Savo on perustettu 1990-luvun alussa, kun huomattiin savolaisia olevan paljon opiskelemassa TTKK:ssa. Savon tarkoituksena on tuoda tamperelaiseen katukuvaan savolaisen kulttuurin ominaisia piirteitä: oveluutta, hieman kieroutta ja värikkäitä sanallisia ilmaisuja. Osakunta ehti toimia kuitenkin vain muutaman vuoden kunnes toiminta loppui kokonaan.

Uusin osakunta on Tampereen Teekkarien Karjalainen Osakunta KaOs, jonka perustava kokous pidettiin vasta keväällä 2002. Toiminta siis vasta hakee muotoaan, mutta tavoitteena on saada toiminta niin hyvin käyntiin, että osakunnalla olisi edellytyksiä jatkaa toimintaansa vielä perustajajäsenten valmistumisen jälkeenkin.

Edellisistä varsin poikkeava osakunta on Ei-turkulainen Osakunta ETO, joka on TTKK:n ja yliopiston opiskelijoiden yhteinen kerho. ETO on keskittynyt Tampereen tavarasataman Turun pilkkaamiseen. Merkittävin tapahtuma ETOn toiminnassa on jokavuotinen Turun ekskursio, jolla muun muassa yritetään vajottaa kaupunki mereen pomppimalla torilla.