Koja

Kirjaudu sisään »

Killat ja kerhot 1965-2002: Liikuntakerhot aktivoivat teekkareita liikkumaan

marraskuu, 1991

Korkeakoululla on sen perustamisesta asti harrastettu liikunnan eri lajeja. Merkittävä muutos liikuntakerhojen toiminnassa tapahtui kuitenkin marraskuussa 1991, kun Teekkarien Urheilu- ja VoimailuKerho TurVoKe ry perustettiin. Siihen asti liikuntakerhojen taustalla oli toiminut ylioppilaskunnan liikuntajaosto. Liikuntakerhot olivat TTKY:n alaisuudessa toimivia kerhoja, joista jotkut olivat rekisteröityjä yhdistyksiäkin. Huomattiin, että voitaisiin perustaa kokoavana voimana toimiva rekisteröity urheiluseura, johon liitettäisiin alajaostoina nämä villit kerhot ja pienemmät rekisteröidyt yhdistykset.

Uuden alayhdistyksen perusajatuksena oli kehittää sekä ylioppilaskunnan että korkeakoulun liikunta-asioita. Tarkoituksena oli siirtää kaikki TTKY:n liikunnalliset alayhdistykset ja muut urheiluseurat uuden järjestön alle. Tavoitteessa onnistuttiin hyvin, sillä ainoastaan koripalloseura Pomppu, Tampereen Teekkarien Hiihto- ja Purjehdusseura TTHP ja TEURAS jäivät järjestön ulkopuolelle.

TurVoKe ry:n puheenjohtaja ja johtokunta – joilla on reaaliaikainen yhteys lajijaostoihin – ovat vastanneet täysin TTKY:n liikunta-asioiden hoidosta vuodesta 1991 alkaen. Turvokkeen myötä liikunnasta kiinnostuneet pääsivät itse päättämään, miten ylioppilaskunnan liikuntamäärärahat käytetään. Samoin valta ja vastuu siirtyi pitkälti Turvokkeelle. Johtamiseen kuuluu myös neuvontaa, ohjaamista ja kontrollointia. Lisäetuna Turvokkeen perustamisesta oli parantuneet vaikutusmahdollisuudet kaupungin vapaa-aikavirastoon. Uuden liikuntaseuran myötä saatiin Tampereen kaupungilta lisärahoitusta teekkariliikuntaan.

Turvokkeen toiminnan kaksi tärkeää osa-aluetta ovat tiedottaminen sekä teekkareiden liikuntatoiminnan avustaminen. Kerhon kautta tiedotetaan opiskelijaliikuntatapahtumista ja myönnetään varoja toimintaan. Vuosittain järjestettävistä yksittäisistä tapahtumista suurimpia ovat katusählyturnaus, fuksimessut, kirkkovenesoudut ja maratonaerobic.

Turvokkeen ja sen alajaostojen toimintaan on vaikuttanut suuresti uuden liikuntahallin Tamppi Areenan valmistuminen vuoden 2002 alussa. Oman liikuntahallin rakentaminen tuli ajankohtaiseksi, kun poliisikoulun liikuntavuoroja ei ollut enää tarjolla. Liikuntahallissa on suuren palloilusalin lisäksi kuntosali, kahvila ja liikuntatoimisto. Liikuntahallin rakentamisen ovat rahoittaneet Vuorineuvos Paavo V. Suominen ja Tampereen teknillisen korkeakoulun tukisäätiö. TurVoKe hoitaa liikuntahallin käytännön järjestelyt, muun muassa hallin vuokraamisen ja toiminnan pyörittämisen.

Yksi perinteikkäimmistä Turvokkeen alajaostoista on marraskuussa 1989 perustettu Tampereen Teekkarien Suunnistuskerho KeparDI. Nimensä KeparDI sai nimikilpailun tuloksena. Toiminnan ytimeksi muodostuivat viikoittaiset aamusählyvuorot ja yhteislenkit. Yhteislenkit ovat sittemmin vaihtuneet yhteiseen kuntopiiriin. Alusta asti KeparDI on osallistunut paitsi suunnistuskilpailuihin myös erilaisiin opiskelijatapahtumiin ja järjestänyt kilpailuja itsekin.

Myös Salibandyseura Soittorasian historia on pitkä, sillä se perustettiin keväällä 1992. Turvokkeen alajaoston nimeksi tuli S & S (sähly ja salibandy), joka käsitti MunaScuut eli munuaiset nimellä aloittaneen miesten joukkueen ja MimmiGrantsiksi (MIG) nimetyn naisten joukkueen. Salibandyliitto ei kuitenkaan hyväksynyt miesten joukkueen nimeä, joka siitä syystä muutettiin Soittorasiaksi. Sähly oli TTKK:n harrastetuimpia lajeja jo 1980-luvulla, jolloin laji tuli Suomeen. Vuosien varrella laji jalostui salibandyksi. Aluksi Soittorasia oli yhden joukkueen salibandyseura, mutta joukkueita perustettiin lisää niin, että vuonna 2002 Soittorasialla on jo neljä joukkuetta.

Perinteisiä Turvokkeeseen kuuluvia kerhoja ovat myös kaukalopallokerho Koukku, jääkiekkojoukkue Hiki-Hockey. Vuonna 1980 perustettu Tampereen teknillisen korkeakoulun koripalloseura Pomppu oli ensin itsenäinen alayhdistys, mutta liittyi sittemmin Turvokkeeseen.

1980-luvun lopulla perustettuja kerhoja ovat golfseura Putti (1987) ja Tampereen Teekkarien Lentopallokerho TTLK. Turvokkeen alkuvuosina on perustettu Hervannan pesäpallo HerPes (1990), naisten salibandyjoukkue MimmiGrants MIG (1992), Suomen vanhin nyrkkipallo-organisaatio Nyrkkipallokerho FIBAT (Fistball Assoc. of Tampere) (1992), karateseura Gakusei (1994) ja Kiipeilykerho Tekiila.

1990-luvun lopussa on perustettu Tampereen Teekkareiden Jalkapallokerho AC Estudiantes (ACE 1995), TTKK:n Uima- ja Sukellusseura (1996), Telinevoimistelukerho TeUVo (1999), Soutukerho Lommi (1999) ja Itsepuolustuskerho Mac Tippa (1999). Uusimpia kerhoja ovat Teekkarien mailapeliorganisaatio Tempo (2000), jonka lajeina ovat sulkapallo ja tennis, sekä ultimaten harrastajien kerho Tampereen Teekkarien liitokiekkokerho TT-lätty (2002).

Muutama urheilukerho on tullut tiensä päähän, kun toiminta on loppunut. Vuonna 1977 perustettu keilakerho Kaato-Teekkarit Ka-Te lopetti 1990-luvulla. Samoin toimintansa on lopettanut Squash-club, Judokerho JUDO, kestävyysjuoksukerho Nandi sekä Tenniskerho.

Pari kerhoa ei kuitenkaan liittynyt Turvokkeeseen, vaan ne jäivät itsenäisiksi alayhdistyksiksi. Tampereen Teekkarien Hiihto- ja Purjehdusseura TTHP on perinteikäs, vuonna 1978 perustettu kerho. Lajivalikoimaan on vuosien mittaan kuulunut laskettelu, hiihto, surffaaminen, purjehdus, veneily ja maastopyöräily. TTHP:n perinteisiin kuuluu laskettelumatka ulkomaille kerran vuodessa. Nimestään huolimatta TTHP ei ole keskittynyt pelkästään urheilemiseen, vaan myös perinteisen teekkarikulttuurin vaaliminen on muistettu. Perinteisesti se on järjestänyt syksyn alussa Kaljakohelluksen. TTHP:n perinteisiin on kuulunut myös yhdessä Sähkökillan kanssa järjestetyt pulkkamäkikilpailut laskiaisena. Oman kerhohuoneensa TTHP sai syksyllä 1991.

Teekkarien Ulkoilu- ja RatsastusSeura Teuras on perustettu vuonna 1986. Alussa Teuras toimi radiokerhon yhteydessä nimellä Radioteuras. Teuraksen toimintaa kuuluvat ratsastuskurssien ja -tuntien järjestäminen, hiihtoratsastus, viikonloppuleirit ja vaellusratsastukset sekä retket ratsastustapahtumiin. Teuraksessa on mukana myös koiraharrastajia, joiden oma kerho Koirapojat on lopettanut toimintansa.