Koja

Kirjaudu sisään »

Juomalauluperinne ja juomalaulukilpailut

syyskuu, 1997

Muutin Tampereelle Oulusta, jossa ehdin hetken opsikella konetekniikan puolella. Mieltäni ihmetytti melko vähäinen juomalaulukulttuuri. Muutama innokas kyllä löytyi aina, mutta nuotti ei aina ollut napissa. Tämä tietysti haittasi laulujen opettelua, jos oppilaat eivät ole varmoja miten laulu kulkee.

Vähän tästä sisuunnuin ja ilmoitin ryhtyväni kanttoriksi kiltaan ja aloittavani juomalaulukilpailujen pitämisen. Killan hallituksen myötävaikutuksella Kanttorin toimi perustettiin ja kuulin tulleeni nimitetyksi ko. virkaan. Järjestimme ensimmäiset kilpailut 1997 tai 1998. Sittenmin TAL otti merkittävän roolin kilpailujen järjestämisessä. Myös YO-kunnan suosiollinen avustus joinakin vuosina (juomapalkinnot) ja fuksipisteiden jakaminen on auttanut luomaan tapatumasta suositun. Erityisesti myös todella korkeatasoisia kilpailuesityksiä on kiittäminen. Kilpailut ovat tuottaneet merkittävän määrän uusia juomalauluja ja suuren määrän riemua uusia tulkintoja kuullessa. Muutama kilpailuun sävelletty viisu, esimerkiksi Antti Rinteen Pesupallo, ovat päätyneet levyllekin.

Parhaissa illoissa on ollut tupa ääriään myöten täynnä ja laulua piisannut. Voipi sanoa, että ainakin tässä näkökulmasta laulukulttuuri on aivan toista tasoa nykyään. Olen kahta poikkeusta lukuunottamatta päässyt osallistumaan kilpailuihin tuomarina ja mielelläni jatkossakin.

T. Immu P. Kilpailun perustaja ja ylituomari