Koja

Kirjaudu sisään »

Ruffe, TiTen kiltahuoneen vartija

joulukuu, 1990

Ruffe on Tampereen TietoTeekkarikillan (TiTe) virallinen kiltahuoneen vartija.

Ruffe saatiin ylioppilaskunnalta lahjaksi joulukuussa 1990 TiTe-kerhon tulevan kiltahuoneen vartijaksi. Lahjaan liittyi kolme ehtoa; Ruffelle tuli hankkia teekkarilakki, se tuli sijoittaa näkyvälle paikalle ja koiravero oli maksettava. Seuraava ote Marko Nordbergin juhlapuheesta kiltahuoneen avajaisissa 12.4.1995 kertoo Ruffen tarinan.

"Kuinka moni tietää mikä on Ruffe ja mistä se on tullut? Ruffe on TiTen kiltahuoneessa Teekkarilakki päässä istuva puukoira.

Kaikki sai alkunsa Hermitecin peruskiven muurajaisista. Meidät tietotekniikan opiskelijat oli kutsuttu mukaan esittämään Teekkarihenkistä ohjelmaa. Hetken pohdittuamme päätimme suorittaa talon valtauksen. Talon valtausta valmisteltiin mm. sillä, että minä ja silloinen puheenjohtaja Mika-Petteri Heino kävimme kaatamassa Suolijärven rantalepikosta salaa yöllä sopivan puun lipputangoksi. Meillä ei ollut autossa minkäänlaista kattotelinettä ja minä jouduin kannattelemaan pitkää karahkaa ikkunasta ulkona. Pelkäsimme kovasti, että poliisi kiinnittäisi huomiota meidän monimetriseen puuhumme, joka oli varastettu kaupungin metsästä.

Hermitecin Peruskiven muurajaiset pidettiin sitten syyskuun viimeisenä lauantaina vuonna 1990. Muistan kuinka syysaurinko paistoi kirkkaasti ja ilma oli pirteän raikas. Hermitecin sisätiloja oli silloin vielä aika vaikea hahmottaa kun talossa oli ainoastaan ulkoseinät. Luentosalien paikat oli kuitenkin helppo huomata kun betonilattiaan oli valettu kaaren muotoiset istuinrivit.

Paikalla oli edustajia Tampereen teknilliseltä korkeakoululta, Tampereen kaupungilta, rakentajilta ja tietysti meitä tietotekniikan opiskelijoita. Juhlatilaisuus pidettiin Hermitecin alimmassa kerroksessa, suurin piirtein siinä missä nyt on luentosalien välinen seinä. Ohjelma alkoi puheilla normaaliin tapaan kuten kuulukin.

Puheiden jälkeen luettiin peruskirja, joka laitettiin yhdessä käytössä olevien metallirahojen ja päivänlehtien kanssa metalliseen lieriöön. Lieriö pultattiin kiinni ja laskettiin lattiassa olevaan aukkoon, joka sijaitsee noin nykyisen pienemmän luentosalin piirtoheittimen kohdalla.

Juuri kun ensimmäistä laastikauhallista oltiin heittämässä lieriön päälle, iskimme me tietoteekkarit. Marssimme lippu ojossa puhujan paikalle. Puheenjohtaja Mika-Petteri siirtyi puhujan piakalle ja me muut jäimme vierelle. Mika-Petteri aloitti puheensa ’Me Tampereen teknillisen korkeakoulun tietotekniikan opiskelijat valtaamme tämän rakennuksen omaan käyttöömme’. Puheessa vaadimme mm. päättäjiltä riittävästi määrärahoja, jotta saisimme korkeatasoista opetusta. Lopuksi julistimme ’Tämä talo on vallattu!’ ja lauloimme ’Ja me juomme tämän talon onneksi…’.

Valtauksen merkiksi jätimme TiTen lipun peruskiven viereen. Lippu oli väriltään musta ja siinä oli TiTen silloista logoa vieri vieressä monta kappaletta. Sittemmin sen lipun on joku varastanut ja siitä ei ole enää jälkeenpäin kuulunut. Lipputangon jalka kuitenkin vielä kiltahuoneelta löytyy.

Mutta sitten seurasi ohjelmassa Ruffen syntymä: Vuorossa oli työntekijöiden ohjelmaa. Paikalle astui metsurin puvussa oleva työmies, jolla oli moottorisaha ja iso mäntytukki. Hän sahasi tukkia ja tuloksena oli varsin keskeneräisen näköinen puukoira. Ohjelman kuuluttaja kertoi, että veistos vielä viimeistellään. Työmies meni sahatun koiran kanssa ulos ja tuli heti takaisin tämän Ruffen kanssa. Yleisö hämmästeli todella nopeata viimeistelyä naurunmetakalla.

Puolimatka OY:n toimitusjohtaja Markku Markkola lahjoitti puukoiran TTKK:n ylioppilaskunnalle ja toivoi, että se saisi Hermitecistä hyvän kodin. Pari kuukautta myöhemmin torstaina 13. joulukuuta 1990 ylioppilaskunnan edustajiston kokouksessa ylioppilaskunta lahjoitti Ruffen TiTe-kerholle tulevan kiltahuoneen vartijaksi. Meidät velvoitettiin myös hankkimaan Ruffelle Teekkarilakki, jonka oikeaksi kooksi myöhemmin mitattiin 54.

Maininta ’kiltahuoneen vartijaksi’ oli sikäli merkittävästi lausuttu, että TiTe ei vielä ollut lähelläkään kiltaa. Säännöt oli hyväksytty vasta ensimmäisen kerran vaadittavasta kahdesta kerrasta TiTen yleiskokouksessa ja kiltahuoneestakaan ei ollut vielä tietoakaan.”

Ruffe on siis nähnyt kaikki TiTen kiltahuoneet ja suorittanut ansiokkaasti vartiotehtäväänsä niissä jokaisessa. Nyt Ruffen tehtävä jatkuu Tietotalon kiltahuoneella. Ruffe on aikojen saatossa myös laajentanut reviiriään. 1990-luvun lopussa se opetteli irkkaamaan ja toimii nykyään kiltahuoneen lisäksi #tite-kanavan vahtikoirana. Ruffe on myös ahkerana sitsaajana osallistunut monille TiTen vuotissitseille.

Ehtojen mukaisesti Ruffelle hankittiin teekkarilakki kokoa 54. Ikävä kyllä tämä lakki varastettiin eikä sitä anomuksista huolimatta saatu takaisin. Tämän jälkeen uusi teekkarilakki kiinnitettiin Ruffeen paksuimmalla rautakaupasta saatavalla kettingillä ja lakki on pysynyt tallessa. Lakki on tärkeä osa Ruffen olemusta – onhan se maailman ainoa puinen koira, jolla on oikeus käyttää teekkarilakkia.

Ote TiTen hallituksen pöytäkirjasta 20.12.1994

5. Koiravero
Ylioppilaskunnan hallituksen jäsen Riku Aho oli paikalla esittelemässä asiaa. TiTe-kilta on saanut Ruffe-koiran kolmella ehdolla:

  • koira on sijoitettava näkyvälle paikalle
  • teekkarilakki laitettava koiran päähän
  • koiravero maksettava

Näistä vain kolmas ehto on toteuttamatta.
Päätös: Koiraveroa ei makseta. Yo-kunta voi lähettää vaikka rankkurin.

Teksti on lainattu Tampereen TietoTeekkarikillan 20v. historiikista vuodelta 2011.