Koja

Kirjaudu sisään »

Naisena miesten maailmassa

lokakuu, 1988

Teija Tomminen

Kirjoittaja oli ylioppilaskunnan ensimmäinen naispääsihteeri vuonna 1998.

”Pääsin sisälle Tampereen teknilliseen korkeakouluun! Kivaa! Minustahan on ruuvinvääntäjäksi ja rasvariksi. Nyt voin näyttää noille miehenköriläille, että pyöreillä muodoilla saa aikaiseksi parempaa – tai ainakin yhtä hyvää – teknologiaa kuin leveillä hartioilla. En tarvitse putkiaivoja hyvän ja varmatoimisen hydrauliputkiston suunnitteluun.”

Teknilliseen korkeakouluun hakeutuu opiskelijoita yleensä hyvällä teknisellä tai luonnontieteellisellä taustalla. Samankaltaisen taustan lisäksi näitä ihmisiä yhdistää voimakkaasti järjestelmällinen mielenlaatu, looginen ajattelukyky ja ehkä kaikkein eniten halu toteuttaa jotakin jonka voi kuvitella, rakentaa tai veistää. Nämä ovat kaikki sukupuolesta riippumattomia ominaisuuksia.

”Minusta tulee nyt sitten Diplomi-insinööri. Isona. Mahdankohan pärjätä miesten maailmassa? Saapa nähdä. Mutta oikeastaan mitä minä tällaisia murehdin. Katsotaanpa niitä asian valoisia puolia: luentoja uroslaumojen keskellä. Työskentelyä pienryhmissä. Tirskutus kavereiden kanssa luennolla ja supattelu kahvilan nurkkapöydässä bestiksen kanssa jäävät vähiin. Se ei haittaa.”

Vuonna 1992 korkein oikeus antoi tuomion, että raskautta ei pidetä sukupuolesta johtuvana seikkana. Kaikkien täytyy siis hyväksyä tämä biologinen tosiasia eikä luokitella ihmisiä jonoon sukupuolielinten mukaan. Samoin täytynee hyväksyä se tosiasia, että miehet kiinnostuvat naisia useammin tekniikasta. Tai pitäisikö sanoa että naiset kiinnostuvat miehiä useammin sairaanhoitajan urasta. Samaahan ne kuitenkin tarkoittavat: naiset ovat jo biologiselta luonteeltaan hoivaavampia ja enemmän pesänrakentajia kuin miehet. Ei siinä ole siis mitään ihmettelemistä, että naiset hakeutuvat useammin sairaanhoitajiksi kuin teknillisille aloille. Älkää hyvät ihmiset kuvitelkokaan, että teknillisten korkeakoulujen opiskelijoista joskus puolet olisi naisia!

”Opiskelijaelämää. Olen kuullut, että teekkarit lauleskelevat, tekevät jäyniä ja viettävät Wappua kolme viikkoa. Täytyy tarinasta ainakin osan olla totta, kun katselee näitä ilmoitustaululle jätettyjen bileilmoitusten määrää. Silti teekkarit valmistuvat ja saavat hyviä paikkoja teollisuudessa. Sillä ei vieläpä ole mitään tekemistä sen kanssa, kuinka paljon juhlii. Mitäpä jos minäkin… Taitaisi olla fiksu veto lähteä ylioppilaskuntatoimintaan. Siellä taitavat muuten olla parhaat jätkätkin. Ei mitään nössöjä propellihattuja, vaan kunnon uroita ja party-tyyppejä.”

Diplomi-insinöörin koulutus antaa hyvän tieteellisen ja teknisen pohjan tutkimukseen, tuotekehitykseen ja teolliseen liiketoimintaan. Diplomi-insinööreistä tuleekin usein johtavassa asemassa työskenteleviä henkilöitä. Kansainvälinen naiskirjallisuus kertoo, että juuri naisiin liitetyt ominaisuudet – toisten ihmisten ymmärtäminen, tuen anto, tunteiden hyväksyminen, tunneälyn käyttö ja halu työskennellä ihmisten kanssa ilman byrokratiaa – ovat vaadittavia ominaisuuksia nykypäivän monikulttuurisen maailman avainhenkilöllä.

”Kiltaelämä oli kivaa. Samoin ylioppilaskuntatoiminta. Enää en tarvitse laulukirjaa yhtyäkseni Sörnai Gushnaan tai Helan Gåriin. Mutta tämä ei vielä riitä. Hetkellisesti olen ollut sitä mieltä että pääsihteeriksi ryhtyminen oli vakavan mielenhäiriön aiheuttamaa. Mutta ei! Ihmisellä täytyy olla haasteita ja tavoitteita. Haasteellista tai sitten hullunrohkeaa on paimentaa teekkari(poika)laumoja läpi 180 nopan. Ylioppilaskunnalliset luottamustoimet tuovat juuri sopivan lisän todellisuutta ja yhteiskuntatieteitä Diplomi-insinöörin koulutukseen. Tavoitteen päästä johonkin.

On naisen luonteen mukaista päätyä ylioppilaskuntatoimintaan. Paikkaan hakeutuu sosiaalisia ja ryhmään kuuluvia ihmisiä. Juhlat ovat siedettävämpiä, ainakin verrattuna Star Trekin katseluun ja Tetriksen pelaamiseen yhdistettynä kossupullon hallitsemattomaan kumoamiseen. Ei siis ihme, että naiset hakeutuvat yhä useammin aktiiveiksi. Miksi sitten ei aiemmin ole ollut naispääsihteeriä ja ensimmäinen Ylioppilaskunnan naispuolinen hallituksen puheenjohtajakin valittiin vasta vuonna 1991? Ei ole työpaikan vika, jos nainen ei etene uralla. Miehet ovat ehkä rohkeampia hakeutumaan eteenpäin, kun taas naiset saattavat tyytyä saavutettuun olotilaan. Biologisesti ajatellen naaras suojelee pesää, kun mies lähtee hakemaan uutta saalista oudoilta metsästysmailta paremman tuloksen toivossa.

”Tyttöteekkarit ovat rempseitä, koska he yrittävät kovasti olla hyviä jätkiä. Tai ainakin näin kuvitellaan. Ehkä olisi parempi ajatella olevansa tyttönä poikien pukuhuoneessa. Olen kuullut poikien härskit jutut, joten miesinsinöörit eivät minua pysty enää hätkäyttämään. Naisinsinöörinä voin olla ylpeä naiseudestani, enkä yritä käyttäytyä kuten uroot. Ennakkoluulot voivat usein johtaa virheellisiin johtopäätöksiin. Niinpä taidankin lakata puhumasta ja kirjoittamasta koko naisasiasta ja keskityn olemaan minä itse!”