Koja

Kirjaudu sisään »

Teekkarien henkinen elämä 1965-2002: Orkesteri- bändiharrastus

tammikuu, 1975

Toim. huom: Alla oleva artikkeli peräisin vuoden 2002 historiikista: Koskessa kastetut - Teekkarieloa Tampereella 1965-2002)

Tampereen Teekkarien Soitannollinen Seura TTSS perustettiin 1970-luvun puolivälissä yhdistämään ylioppilaskunnan musiikkia harrastavia jäseniä, herättämään ja ylläpitämään ylioppilaskunnan jäsenten musiikkiharrastusta sekä edustamaan ylioppilaskunnan musiikkiharrastusta koulun ulkopuolella.

Yhdistyksen merkittävin toimintamuoto on bänditoiminnan tukeminen. TTSS edistää korkeakoululla toimivien – useimmiten rock-henkisten – bändien toimintaa tarjoamalla mahdollisuuden musiikin harrastamiseen ja sen esittämiseen. Tampereen Teekkarien Soitannollisen Seuran listoilla olevien bändien määrä on koko ajan lisääntynyt – vuosituhannen vaihteessa bändejä oli jo parikymmentä. Koululla syntyy 5–10 bändiä vuodessa, mutta ne ovat lyhytikäisiä ja niiden kokoonpanot vaihtelevat. Osa bändeistä on saanut keikkoja hyvin ja päässyt julkisuuteenkin. Jokainen kokoonpano omistaa itse soittimensa ja keikkakalustonsa. Joitakin instrumentteja on myös lainattavissa TTSS:ltä. Pitkään soittaneita bändejä ovat TTSS:n historiassa olleen muun muassa Logout, Halvat Kamat, Laulu- ja soitinyhtye Skeidat. 1980-luvun lopussa perustettu Sampakanuuna oli vaihtoehto koulun rock-bändeille, koska sen ohjelmistoon kuului sambaa ja jazzia.

Soitannollisella Seuralla on kaksi vuokrattavaa harjoitustilaa, toinen Päätalon ja toinen Sähkötalon alakerrassa. 1990-luvun alussa keväin syksyin pidettävät bändi-illat vakiintuivat keskeiseksi osaksi TTSS:n toimintaa. Bändi-illoissa uudet kokoonpanot pääsevät esittämään taitojaan.

Harjoittelutilojen ylläpidon ja bändi-iltojen lisäksi TTSS järjestetään erilaisia musiikkitapahtumia ylioppilaskunnan piirissä ja muuallakin. Yhdistyksen jäsenille järjestetään säännöllisiä harjoituksia ja pidetään yhdessäolotilaisuuksia.

 1990-luvun alussa TTSS:n toiminta oli hyvin hiljaista, mutta piristyi taas 1990-luvun puolivälissä. Soitannolliseen seuraan kuului aikanaan myös kuoro- ja kvartettitoimintaa, jotka kuitenkin eriytyivät vuonna 1985 Akateemiset Laulajat ry:ksi. Merkittävä tapahtuma TTSS:n lähihistoriassa oli uusien PA-laitteiden hankkiminen vuonna 2001.

Opiskelijapuhallinorkesteri Torvikopla perustettiin syksyllä 1991, kun Jyväskylästä Tampereelle opiskelemaan tulleet Anu Pihl ja Hannu Arvio huomasivat, että kaupungista puuttui opiskelijapuhallinorkesteri. Koplan perustava kokous oli menestys, ja kerralla saatiin kerättyä yhteen kaikkien tarvittavien instrumenttien soittajat. Alusta asti oli mukana tuuba, kaikki pikkupillit ja rummut. Se oli osoitus siitä, että Tampereella oli kyllä opiskelevia alan harrastajia, mutta aikaisemmin ei ollut ketään, joka olisi saanut koottua joukon yhteen. Torvikoplan reilut parikymmentä soittajaa opiskelevat pääasiassa TTKK:ssa ja yliopistossa. Torvet ja musiikki yhdistävät koplan jäsenet yli koulurajojen.

Soittajien taso on varsin heterogeeninen, sillä osa soittajista on ammattilaistasoisia soittajia ja osa soittamisen harrastajia. Varsinaisia pääsykokeita Torvikoplaan ei ole, vaan kokeilemaan saavat tulla kaikki. Torvikopla luottaa ihmisten omaan kykyyn arvioida, selviääkö porukassa ja jaksaako harjoitella.

Torvikoplan perustajajäsenet muotoilivat moton juuri perustamalleen Torvikoplalle: ”Soitamme mitä vain, missä vain ja milloin vain – mutta emme miten vain.” Tarjolla olikin useaan eri kuulijakuntaan menevää musiikkia. Torvikoplan ohjelmistossa on kautta aikojen ollut uutta suomalaista puhallinmusiikkia, afroamerikkalaista swing-tyylistä musiikkia ja jazz-pohjaista improvisointia. Torvikoplan rajoja rikkova tyyli innostaa soittajia, mutta saattaa joskus keikkojen tilaajan hämmennyksiin.

Kokoonpanoltaan orkesteri muistuttaa lähinnä big bändiä, mutta pikantin lisänsä sointiin tuovat perinteisestä big bändistä yleensä puuttuvat huilut ja klarinetit. Erilaisia tilaisuuksia varten Torvikopla voi muuntautua hyvinkin moneksi, sillä asiakas voi halutessaan tilata esimerkiksi kvartetin, trion tai duon. Aluksi Torvikoplan soittajat esiintyivät omissa vaatteissaan, mutta uuden vuosituhannet kunniaksi hankittiin yhtenäiset esiintymisasut.

Torvikopla on historiansa aikana esiintynyt yritysjuhlissa, soittanut häitä, juhlistanut promootiota, soittanut lumituiskussa Keskustorilla, tehnyt tanssikeikkoja ja teatterimusiikkia, töräytellyt olutjuhlilla ja muun muassa suurlähettilään vappubrunssilla Brysselissä. Porin Jazzeissa Torvikopla debytoi kesällä 2000. Kopla on tehnyt matkoja muun muassa Keski-Eurooppaan, Baltiaan ja Venäjälle. Vuonna 1994 Torvikopla levytti oman CD:n nimeltään Hiekkanen. Torvikopla on edustanut Tamperetta jokaisessa kahden vuoden välein järjestettävässä Puhallus-opiskelijafestivaalissa ja on itsekin toiminut sen järjestäjänä. Erityisen läheistä yhteistyötä Torvikopla on tehnyt otaniemeläisen Retuperän WBK:n kanssa.

Torvikopla harjoittelee kerran viikossa yliopiston juhlasalissa. Silloin tällöin järjestetään viikonloppuleirejä, joita vetää usein vieraileva kapellimestari. Torvikoplan toiminta ei ole kuitenkaan pelkkää soittamista, vaan toimintaan kuuluvat myös saunaillat ja muut illanistujaiset